Sonor, atmosfera a devenit mai putin"colorata". Nu mai auzim dis de dimineata clampanitul berzelor de pe stalp, nu mai sunt randunele nici mierle, nici granguri, au ramas doar gaitele, ciorile si cotofenele. Cateva stoluri infometate de grauri inca mai intuneca spontan cerul si in curand vor sosi oaspetii de iarna in grupuri mici, cautand boabele de struguri si semintele din scaietii ramasi pe camp, pitigoi, sticleti si chiar sturzii in iernile grele.
Pasarile din ograda reactioneaza si ele in felul lor la schimbarea anotimpului. Multe dintre ele au naparlit sau sunt in curs de naparlire, aduna grasime subcutana pentru anotimpul rece, iar noi cei care le crestem ne gandim cu jind la o supa de pui, o rata pe varza, un piept afumat de gasca si asa mai departe. E interesant cum omul nu poseda toate aceste adaptari specializate: rezerve de grasime, invelis de puf si pene, blana calduroasa, etc, dar cum indirect se foloseste de toate aceste adaptari ale animalelor. Acest lucru i-a conferit un mare avantaj in lunga lui istorie, tot progresul omenirii nu ar fi avut loc fara a fi sustinut de alimente, tot mai multe si mai bogate nutritiv.
Am ajuns insa intr-un punct de inflexiune foarte interesant: daca vom merge pe aceeasi cale pe care am folosit-o pana acum, ne vom prabusi cu mari suferinte, poate nu generatia noastra (desi deja simtim), dar generatiile viitoare sigur. Daca vom reusi sa stabilizam cel putin cateva lucruri, probabil vom avea ceva sorti de izbanda si poate nu-i nimic mai important decat contiinta faptului ca fiecare dintre noi poate face prin gesturi marunte lucruri care cumulate devin mari, asa ca a folosi becul doar cand este necesar, a nu lasa motorul masinii pornit fara a o folosi, a reduce pierderile de apa de la robinet, a aduna plasticurile la cosul de gunoi si cate si mai cate mici gesturi sunt foarte importante. Acestea sunt lucrurile care stau in puterea noastra si numai constiinta le poate pune in miscare. De celalalte mai mega, cum ar fi trecerea la o economie verde-circulara mai sustenabila, se ocupa guvernele si organizatiile transnationale, noi oamenii de rand le putem implementa doar daca deciziile sunt luate.
Dar sa revenim la oile noastre, local; daca putem sa beneficiem de o hrana mai sanatoasa , sa o facem, pentru ca este unul din multitudinea de factori importanti care ne pot influenta viata si sanatatea in bine si sa nu uitam ca alimentele produse"sanatos" nu afecteaza negativ mediul in comparatie cu cele produse industrial. Mai putine boli inseamna mai putine medicamente, mai putine locuri ocupate in spitale si mai putina suferinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu