Am dat acest titlu postarii, incercand sa sugerez ca se pot face lucruri bune cu mai putini bani, mai putina munca si mai putine emisii nocive in natura.
Incercand sa realizam un circuit cat mai eficient intre cresterea gastelor in special si producerea zarzavaturilor in gradina, in toamna anului trecut incepand cu luna septembrie am realizat o imprejmuire cu gard electric a locului unde urma ca in viitorul an sa cultivam legume. Deoarece gasca este o pasare rezistenta la intemperii si temperaturi scazute, pe o suprafata de aproximativ 500 mp am "parcat" un lot de cca 50 de capete de la inceputul lunii septembrie pana in luna decembrie. Acolo au primit mancare si apa in permanenta 24 din 24 h. In primavara urmatoare terenul a fost arat si pregatit pentru legume diverse. Am cultivat ceapa, morcovi, usturoi, varza, cartofi, fasole, pepeni, dovleci si castraveti. Toate au crescut si s-au dezvoltat foarte bine, s-a observat din plin efectul gunoiului de grajd datorita culorii de verde inchis al legumelor. Sigur nu este vorba de vreun "tun" financiar sau ceva asemanator, dar prin simplul fapt ca aceste experiente se pot multiplica la nivel de zeci, sute, mii de gradini, putem sa spunem ca per total castigam cate putin dar mai multi, atat financiar cat si din punctul de vedere al sanatatii produselor obtinute si de ce nu cu o amprenta mai redusa de carbon.
Principiul care ne-a condus a fost acela de a recicla ceva ce oricum exista si anume nutrientii, gunoiul de grajd produs de gaste, un ingrasamant organic mult mai complet in microelemente decat azotul chimic, mult mai ieftin si mai usor de administrat doar prin simplul fapt ca pasarile au stationat acolo o perioada de timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu