Gaini pentru oua
In aceasta perioada majoritatea gainilor ouatoare (in afara de puicute) intra in naparlire si isi opresc ouatul, incat iarna sa le prinda cu penajul nou complet incheiat si sa reziste la temperaturile scazute.
Deparazitare interna - (exista preparate farmaceutice la farmaciile veterinare), pasarile aduna peste vara o serie de paraziti interni care le pot slabi organismul si pot prelungi durata naparlirii.
Vaccinarile - sunt recomandate pentru a ne feri de surprize neplacute (boli infectioase), vaccinarile pentru bolile cele mai frecvente , respectiv Pseudopesta, Bursita si Bronsita infectioasa. Exista si posibilitatea mai usoara a administrarii acestora in apa de baut (vezi farmaciile veterinare)
Scurtarea perioadei de naparlire - acest fenomen al naparlirii implica din partea organismului pasarii un efort suplimentar in productia de pene. Penele fiind de fapt o forma de proteina, presupune ca si intrarile de proteina prin furaje sa fie marite. Dupa cum se stie, porumbul are cea mai scazuta cantitate de proteina dintre toate cerealele administrate gainilor, iar sursele de proteina care provin din viermi, insecte si vegetale au disparut aproape in totalitate (pentru cele crescute in libertate), asa ca un amestec de cereale (porumb, grau, orz) plus un supliment de 10% srot de floarea soarelui si inca 10 % srot de soia va scurta periaoda naparlirii si va pregati pasarile pentru ouat .
Temperaturile in scadere - temperaturile sub 9 grade Celsius pe intreaga durata a zilei determina scaderea frecventei ouatului, iar cele sub 0 grade oprirea acestuia, de aceea este importanta amenajarea unui adapost cu peretii bine izolati termic, fara curenti de aer
Lumina - se stie ca durata zilei lumina influenteaza ouatul la pasari, iar tendinta de scadere a acesteia pe masura ce se apropie iarna , determina scaderea ouatului, asadar o compensare cu un bec economic de 4-5 w amplasat in adapost, care sa fie programat a se aprinde si stinge de catre un programator introdus in priza, face minuni (durata luminoasa 14 ore / zi)
Noxele- nu in ultimul rand adapostul trebuie sa fie curatat periodic, umiditatea din interiorul lui fiind destul de mare in aceasta perioada, un strat de rumegus, pleava sau paie uscate fiind tot timpul necesare pentru a conferi si o izolatie termica mai buna necesara pasarilor. Este foarte indicat fanul de lucerna sau de pajiste naturala in loc de paie, pasarile ciugulind frunzele uscate din acesta, isi suplimenteaza necesarul de proteina, fibre si vitamine. Acumularile de gaze nocive simtite la nivelul ochilor si nasului, impreuna cu o umiditate ridicata determina afectiuni respiratorii si scaderea numarului de oua
Gaina in curs de naparlire |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu