Deja sunt trecute trei saptamani , de cand ziua a inceput sa creasca si asta se observa deja si in comportamentul gastelor si al ratelor. Daca pe la sfarsit de decembrie aveam sub 9 ore de lumina iata ca acum avem undeva pe la 10 ore. Dupa cum se stie , reproductia la pasari este foarte mult influentata de durata luminoasa a zilei. Omul a expolatat acest lucru si trecand la cresterea intensiva a marit sau micsorat durata luminoasa a zilei artificial, dupa bunul plac, de aceea toate fermele avicole folosesc cu strictete programul de lumina. Gastele si ratele fiind pasari care aparent nu sunt atat de influentate de temperatura exterioara in ceea ce priveste ouatul, ca si gainile de exemplu, isi incep deja dansul nuptial odata ce ziua creste.
De tinut cont , ca in cazul gastelor indivizii nou introdusi in grup au nevoie de cel putin o luna pentru a se obisnui si a fi acceptati de ceilalti.
De tinut cont, ca pentru o productie buna de oua atat la gaste cat si la rate, pe langa rasa si adapost, foarte importanta este alimentatia acestora, care de acum trebuie sa fie imbunatatita cu un aport de proteine, cum ar fi sroturile de soia si de floarea soarelui. Un amestec de cereale este potrivit in acest sezon, iar daca sroturile sunt mai greu de procurat, atunci macar o parte din ratie (macar un sfert) sa fie inlocuit cu furaj pentru gaini ouatoare sau daca nici acest lucru nu e posibil, atunci brichetele de lucerna sau chiar fanul de pajiste de calitate, administrat acestora mai compenseaza din deficitul de proteina.
Nu este indicat ca de acum incolo reproducatorii sa fie alimentati numai cu porumb deoarece acesta ingrasa excesiv iar productia de oua e mica.
Cu ani in urma , cand gastele erau tinute in multe gospodarii, acestea ieseau primavara devreme la pascut cand coltul ierbii crestea in mustul zapezii. Aceasta iarba tanara compensa tocmai ceea ce am descris mai sus, lipsa proteinei din furaje
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu