Deoarece pe pe parcursul unui an gastele si ratele tinere trec prin mai multe cicluri de naparlire, este foarte important ca ele sa nu fie sacrificate decat dupa ce penajul este incheiat, adica dupa ce au terminat naparlirea, altfel la jumulire veti gasi pene si puf in diferite stadii de dezvoltare, cel mai greu de indepartat fiind cotoarele penelor groase la inceput de dezvoltare, care foarte greu pot fi extrase de sub piele sau pur si simplu se ajunge la ruperea pielii ceea ce confera carcaselor un aspect extrem de neplacut.
Pasarile cu penaj incheiat nu prezinta tuleie pe suprafata corpului sau penaj vechi si penaj nou (amestecat) care poate fi usor observat deoarece da senzatia de penaj patat (penele noi au culorii mai vii, iar cele vechi mai sterse). Daca pasarea este prinsa se observa usor tuliele in dezvoltare iar la atingerea in raspar acestea inteapa putin mana ingrijitorului
Dupa sangerare gastele pot fi deplumate pe uscat , ceea ce duce la obtinerea unor pene si puf de calitate superioara chiar daca dureaza mai mult timp sau se pot depluma dupa oparire rezultand pane de calitate mai inferioara care necesita uscarea pentru a fi conservate.
Oparirea pasarilor
Temperatura de oparire la rata este de aproximativ 60 grade Celsius, iar la gasca de aproximativ 70 grade Celsius timp de 1-3 minute, functie de varsta, de obicei mai mult timp la gasca si mai putin timp la rata. Se scufunda si se roteste cu ajutorul unui bat intreaga carcasa , astfel incat apa fierbinte sa ajunga peste tot la baza penelor.
Un comentariu:
Thanks for bringing attention to this topic and sharing your valuable insights.
Trimiteți un comentariu