Voi incerca sa fac o incursiune mai
profunda in ceeea ce inseamna o rasa locala, dorindu-mi prin aceasta
sa evidentiez si mai mult de ce sunt acestea importante. In general asimilam notiunea de rase
autohtone cu ceva care a existat pe vremea parintilor, bunicilor,
strabunicilor, etc., si care azi sunt pe cale de disparitie si care se manifesta ca pe
vremea celor enumerati mai sus, adica un fel de relicva vie, daca
imi e ingaduit a spune.
In ultimul timp mai asociem notiunea de
rase locale sau autohtone cu surse de alimente sanatoase.
Probabil inceputurile formarii raselor
este inceputul domesticirii animalelor in urma cu cca 15000 de ani
sau chiar mai mult. De atunci incoace, in mod inconstient, omul le-a
ales pe cele care corespundeau necesitatilor lui, caini mai curajosi
si loiali, porci cu mai multa carne sau grasime, vaci mai bune de
lapte dar si mai puternice, animale mai rezistente. La o analiza cat
de cat atenta, putem face legatura intre rasele de animale si
necesitatile culinare din acea vreme. Daca in ziua de azi nu ne mai
intereseaza prea mult grasimea porcului ca sursa de energie, nici
puterea boilor, nu asa stateau lucrurile acum o suta, doua sute de
ani sau mai mult. Agricultura mecanizata a aparut la noi prin anii
'50 odata cu venirea comunistilor. Pana atunci muncile campului se faceau in cea mai mare parte cu ajutorul animalelor
si cu forta bratelor, desigur nevoile calorice erau mari.
In contextul mai larg a problemelor actuale care ne
framanta, a industrializarii agriculturii si zootehniei si in cel al
spiralei buclucase a efectului emisiilor de carbon, rasele locale de animale sunt vazute ca o insula de verdeata, ca un rezervor de gene valoroase.
In principal la rasele vechi ne intereseaza cateva lucruri si anume:
- rezistenta la boli
- rezistenta la factorii de mediu (frig, seceta, caldura, etc.)
- lipsa pretentiilor in ceea ce priveste hrana
- produsele sanatoase pe care acestea le ofera.
De aici deriva urmatoarele:
- rasele locale nu se imbolnavesc atat de usor, asa ca nu este nevoie sa intervenim cu medicamente pentru mentinerea sanatatii lor.
- rasele locale nu au nevoie de investitii mari in ceea ce priveste adaposturile si microclimatul din acestea.
- rasele locale nu au nevoie de furaje cu adausuri sintetice de vitamine, minerale, corectori de gust, etc.
- produsele oferite de acestea (lapte, carne, oua, grasime) sunt superioare calitativ, atat in ceea ce priveste compozitia lor chimica cat si in ceea ce priveste lipsa reziduurilor nocive.
P.S. Nici o rasa autohtona crescuta in conditii industriale nu va da produse sanatoase !
P.S. Nici o rasa autohtona crescuta in conditii industriale nu va da produse sanatoase !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu