Bobocii de gasca apar la jumatatea lunii martie , sunt obtinuti in mare parte prin incubatie artificiala si suplimentar cu ajutorul gastelor-closte.
Incubatie artificila
Incubatie naturala
Perioada 0 - 8 saptamani este de foarte mare importanta deoarece acum bobocii au cea mai mare viteza de crestere. Acum ei beneficiaza zi lumina de furaj combinat potrivit varstei lor si de iarba. Furajul combinat nu este atlceva decat un amestec intre mai multe sortimente de cereale (porumb, grau, orz), sroturi proteice(de soia si floarea soarelui), un adaos de calciu si fosfor, toate in cantitati potrivite cu cerintele bobocului de gasca.
Incepand cu saptamana a 3-a apetitul lor este de nestavilit, pasc aproape nonstop, in picioare sau culcati, practic nu sunt altceva decat automate care transforma iarba in muschi si pene. Deoarece greutatea corpului sprijinit pe picioare este mare, prefera mai mult pozitia culcata, iar mersul devine putin leganat, asemanator celui de rata.
Din saptamana a 8-a si pana la atingerea maturitatii sexuale, cresterea in greutate este mai moderata si se rezuma in principal la procese de dezvoltare. In aceasta perioada se desavarseste cresterea penajului iar bobocii fac exercitii de zbor.
Tot acum are loc si o naparlire iar vocea lor sufera transformari, asemanandu-se din ce in ce mai mult cu cea de matur.Cu scopul de a le proteja de animalele de prada, pasarile innopteaza in adapost. Deoarece unele parcele sunt mai departe de locul de innoptare, animalele sunt conduse pe drum in fiecare dimineata si seara, ceea ce a devenit un spectacol local.
Pentru a asigura buna dezvoltare a pasarilor, acestea primesc pe langa oferta de iarba proaspata si un supliment dintr-un amestec de cereale produs local. Aceasta dieta nu contine factori de crestere sau aditivi artificiali si asigura obtinerea la maturitate a unor pasari complet sanatoase.
Performantele raselor noastre de gaste sunt urmatoarele:
Rasa Toulouse
- greutatea la maturitate : 7 - 8 kg masculii, 6-7 kg femelele;
- greutatea bobocilor la 8 saptamani : 4 kg;
- varsta atingerii maturitatii sexuale : 230 - 240 zile;
- numar de oua depuse : 30-35 buc;
- fecunditate 80 %;
- instinct de clocit si de ingrijire a bobocilor relativ scazut
- calitatea carnii din punct de vedere gustativ, foarte buna
Rasa Locala
Rasa Locala
greutatea la maturitate : 4 - 5 kg masculii, 3.5-4 kg femelele;
- greutatea bobocilor la 8 saptamani : 3 kg;
- varsta atingerii maturitatii sexuale : 240 - 250 zile;
- numar de oua depuse : 10-12 buc;
- fecunditate 90 %;
- instinct de clocit si de ingrijire a bobocilor foarte dezvoltat
- calitatea carnii din punct de vedere gustativ, foarte buna
- foarte rezistente la conditiile de mediu, pot trai intregul an sub cerul liber;
- foarte rezistente la boli, practic nu se imbolnavesc si nu sunt tratate cu nici un fel de medicatie intreaga viata.