miercuri, 1 noiembrie 2023

Gastele, lucruri care trebuie facute

         Fiecare anotimp impune activitati specifice in ceea ce priveste cresterea gastelor. Toamna, doua sunt lucrurile mai importante ce trebuie facute, respectiv selectia reproducatorilor si ingrasarea celor destinate sacrificarii. 

Reproducatorii se aleg in functie de sex , varsta si rasa. Se stabileste raportul intre sexe, 1 mascul la 3 femele pentru rasele grele, 1 mascul la 4 femele pentru rasele medii si 1 mascul la 5 femele pentru rasele usoare. Daca intretinerea se face pe luciu de apa, se poate mari numarul de femele per mascul cu 1 femela. Varsta rentabil-reproductiva a femelelor este de maximum 5 ani , iar a masculilor de 4 ani.

Gastele destinate sacrificarii se recomanda a se izola intr-un tarc cu suprafata mica pentru a se limitata miscarea, unde se asigura 24 din 24 de ore porumb boabe si apa. In acest fel ele iau mult mai repede in greutate, depun grasime abdominala, iar daca hrana este exclusiv din porumb aceasta va fi de culoare galbena.

Pe langa cele spuse mai sus, daca pasarile sunt tinute in acelasi spatiu mai multi ani de zile la rand, este bine a se face o deparazitare interna (pentru viermi) de toamna si una de primavara, incat parazitii sa nu afecteze cresterea in greutate sau ouatul.






Niciun comentariu: