duminică, 8 octombrie 2023

Sfaturi utile toamna in cresterea pasarilor sau ce este bine sa facem toamna ca sa ne mearga bine iarna in acest domeniu

  Gaini pentru oua

        In aceasta perioada majoritatea gainilor ouatoare (in afara de puicute) intra in naparlire si isi opresc ouatul, incat iarna sa le prinda cu penajul nou complet incheiat si sa reziste la temperaturile scazute. 

Deparazitare interna - (exista preparate farmaceutice la farmaciile veterinare), pasarile aduna peste vara o serie de paraziti interni care le pot slabi organismul si pot prelungi durata naparlirii.

Vaccinarile - sunt recomandate pentru a ne feri de surprize neplacute (boli infectioase), vaccinarile pentru bolile cele mai frecvente , respectiv Pseudopesta, Bursita si Bronsita infectioasa. Exista si posibilitatea mai usoara a administrarii acestora in apa de baut (vezi farmaciile veterinare)

Scurtarea perioadei de naparlire - acest fenomen al naparlirii implica din partea organismului pasarii un efort suplimentar in productia de pene. Penele fiind de fapt o forma de proteina, presupune ca si intrarile de proteina prin furaje sa fie marite. Dupa cum se stie, porumbul are cea mai scazuta cantitate de proteina dintre toate cerealele administrate gainilor, iar sursele de proteina care provin din viermi, insecte si vegetale au disparut aproape in totalitate (pentru cele crescute in libertate), asa ca un amestec de cereale (porumb, grau, orz) plus un supliment de 10% srot de floarea soarelui si inca 10 % srot de soia va scurta periaoda naparlirii si va pregati pasarile pentru ouat .

Temperaturile in scadere - temperaturile sub 9 grade Celsius pe intreaga durata a zilei determina scaderea frecventei ouatului, iar cele sub 0 grade oprirea acestuia, de aceea este importanta amenajarea unui adapost cu peretii bine izolati termic, fara curenti de aer

Lumina - se stie ca durata zilei lumina influenteaza ouatul la pasari, iar tendinta de scadere a acesteia pe masura ce se apropie iarna , determina scaderea ouatului, asadar o compensare cu un bec economic de 4-5 w amplasat in adapost, care sa fie programat a se aprinde si stinge de catre un programator introdus in priza, face minuni (durata luminoasa 14 ore / zi)

Noxele- nu in ultimul rand adapostul trebuie sa fie curatat periodic, umiditatea din interiorul lui fiind destul de mare in aceasta perioada, un strat de rumegus, pleava sau paie uscate fiind tot timpul necesare pentru a conferi si o izolatie termica mai buna necesara pasarilor. Este foarte indicat fanul de lucerna sau de pajiste naturala in loc de paie, pasarile ciugulind frunzele uscate din acesta, isi suplimenteaza necesarul de proteina, fibre si vitamine. Acumularile de gaze nocive simtite la nivelul ochilor si nasului, impreuna cu o umiditate ridicata determina afectiuni respiratorii si scaderea numarului de oua


Gaina in curs de naparlire

                       Gaina in curs de naparlire
                 Gaina cu penajul recent incheiat in contrast cu una in curs de naparlire                                  
                                        
                            Gaini naparlite




Puicutele ouatoare


Hranirea - puicutele isi incep ouatul in functie de rasa si de conditiile de crestere, incepand cu varsta 20 saptamani (hibrizii de oua) sau incepand cu varsta de 24-26 saptamani (rasele mai tardive). In aceasta perioada necesarul de proteina in furaj este foarte mare, iar daca inceputul ouatului se suprapune peste inceputul toamnei cand sursele de proteina suplimentara dispar pentru cele intretinute in libertate, atunci va trebui sa intervenim in suplimentarea hranei cu sroturi de floarea soarelui si soia in proportie de 15 - 20 %. Puicutele au nevoie in aceasta perioada de hrana buna deoarece organismul lor trebuie sa faca fata atat solicitarilor impuse de producerea oului cat si la cele impuse de cresterea in greutate, care inca nu este incheiata.
Practic in sistemul gospodaresc pentru a determina procentul de sroturi din furaj intr-un mod mai simplu, se poate folosi o masura (de obicei o cana sau o scafa) la care sa-i determinam greutatea plina atat cu uruiala de cereale cat si cu sroturi, dupa care va fi destul de simplu de facut un amestec de 10 kg spre exemplu, respectiv daca vom dori 20% srot intr-un amestec vom pune atatea masuri de uruiala incat sa ajungem la 8 kg si masuri de srot incat sa ajungem la 2 kg, acestea urmand a fi bine omogenizate. Pentru cantitati mai mari nu ne ramane decat sa dublam sau sa triplam numarul de masuri.
Lumina - la fel ca si la gaina ouatoare durata zilei luminoase trebuie sa creasca treptat , aproximativ 30 minute pe saptamana pana ajunge la 14 chiar 15 ore lumina pe zi
Atentie nu este recomandata marirea programului de lumina mai repede de varsta de 20 sapatamani (5 luni) deoarece vom forta maturizarea puicutelor , iar acestea vor face oua mici si vor recupera incet in greutate.
Toate celelalte conditii, respectiv temperatura, umiditatea, noxele este indicat a fi respectate ca si la gaina ouatoare matura.

                            Puicute ouatoare Plymouth Rock Barat




  Puicute ouatoare Plymouth Rock Barat si Sussex Herminat

Puicute ouatoare Plymouth Rock Barat

Niciun comentariu: