duminică, 6 februarie 2022

Pledoarie pentru gâscă

  Pentru ca vremurile ne duc in directia in care hrana noastra cea de toate zilele va trebui sa fie obtinuta cu resurse energetice minime, cu emisii de gaze daunatoare cat mai putine, ajungem sa ne aruncam privirea si spre aceasta pasare, de unii hulita , de altii apreciata, care este gasca. Caracteristicile sale de specie predominant erbivora, caracteristicile comportamentale de pasare gregara cu puternice instincte nealterate si rezistenta la boli, ne face sa ridicam gasca pe prima treapta a podiumului intre pasarile de ferma si chiar intre toate speciile crescute de om pentru propriai hrana. 
In cele ce urmeaza vom enumera cateva momente din viata gastei, cateva metode alternative de crestere, unde putem interveni prin reducerea costurilor, prin oferirea unor conditii de viata potrivite asa incat conceptul de bunastare sa fie pe deplin obtinut, iar produsele obtinute pe deplin „sanatoase„.

Gâsca pasare erbivora
Daca privim un cârd linistit de gaste vom vedea ca ele in majoritatea timpului pasc. La fel si bobocii incepand cu prima zi pana la maturitate. O livada, o plantatie de arbusti fructiferi(zmeura, mure, alune, etc.) vor fi foarte usor de intretinut cu ajutorul gastelor. Nu vom mai folosi cositoarea generatoare de cheltuieli si de gaze cu efect de sera, dar nici nu vom mai munci, ci vor munci gastele in locul nostru si vor imprastia azotul necesar plantelor prin toata livada. La fel se va intampla si cu o cultura de porumb, unde daca plantele vor avea un port inalt ( inaltimea la care e prins stiuletele) , gastele vor curata intreaga cultura de frunze bazale si buruieni fara sa ajunga la stiuleti, vor imprastia la fel, azot in mod uniform si vor beneficia de umbra, deci un fel de simbioza intre cultura si gaste, ce-i drept determinata de om. 
E de-a dreptul fabulos sa reusim sa obtinem alimente fara costuri si fara sa afectam mediul. La modul practic cu emisii zero nu ne putem incadra, dar cu emisii scazute la jumatate ar fi fantastic pentru epoca noastra.
Abilitatea gastelor de a cauta semintele pierdute de combine intr-o miriste, dupa mine, pondereaza un lant trofic exacerbat, respectiv cereale - rozatoare - vulpi, care se traduce prin ceea ce vedem cu precadere toamna pe sosele, un adevarat masacru, vulpi ucise de autovehicole si un important vector de propagare a bolilor infectioase la mamifere.
Abilitatea gastelor de a se stecura printre tulpinile porumbului, inseamna mai putin ierbicid consumat si mai putin ingrasamant chimic, cu beneficiile de rigoare.
imagine





Gâsca pasare de grup cu memorie foarte buna
Caracterul gregar al gastelor, este de un real folos in ceea ce priveste usurinta cu care le putem imprejmui pentru a le limita deplasarile, dar si pentru a le apara de dusmanii lor naturali. Sa nu uitam  capacitatea lor extraordinara de a-si regasi casa chiar si de la distante considerabile.
Gâsca, pasare libera de boli 
Rezistenta fata de majoritatea bolilor existente la pasari, un alt atu care practic elimina produsele farmaceutice de sinteza si antibioticele din cresterea gastelor. 
Instincte bine pastrate
Daca nu ne dorim sa facem industrie din cresterea gastelor, putem utiliza instinctul de clocit al raselor locale, care cu o mana de porumb si un cuib bine amenajat vor face toata treaba in locul incubatorului consumator de enegie si timp.

Agricultura viitorului va urmarii beneficiile multiple, nu doar simplul calcul cat am investit si cat am castigat. Multe ferme mici vor afisa o rezilienta crescuta in fata fenomenelor climaterice tot mai brutale car vor veni. De exemplu, o monocultura intinsa pe mii de hectare va fi afectata intr-o proportie mult mai mare de catre o seceta severa, decat culturi diversificate ale mai multor ferme mici.
Investitie minima-profit maxim
A creste un card de gaste poate constitui o activitate complementara jobului principal, poate insemna relaxare si miscare, atat de necesare in vremurile noastre. Un sopron din materiale ieftine , o suprafata adecvata de pasune, un gard electric, si o sursa de apa, sunt suficiente pentru a ne asigura pe parcursul anului si mai ales toamna inspre iarna carne bogata in magneziu fara grasime, untura buna si de ce nu puf pentru perne odihnitore si plapumi calduroase.
A creste cateva sute de gaste sau mai multe chiar, a iesi pe piata cu produse diverse obtinute in mod ecologic sau apropiat de ecologic, poate constitui o sansa de a trai bine, sanatos si linistit pentru tot mai multi dintre noi.








3 comentarii:

B.A. spunea...

Bună ziua, mă gandesc să fac și eu o fermă de găscă,îmi puteți da niște sfaturi,idei cu ce se începe?
Mulțumesc

Ferma biodinamica spunea...

Buna ziua, in primul rand ar trebui sa vedeti ce doriti sa produceti si daca ar exista sau exista cerere pe piata. In al doilea rand, investitia pe care puteti sa o faceti este deasemenea foarte importanta si nu in ultimul rand cunostinte de specialitate care pot fi dobandite. Daca doriti mai multe detalii, puteti sa-mi scrieti pe radu_marica@yahoo.com
Toate cele bune !

Anonim spunea...

Exista un abator de gâște în țară? Exista cerere pe piața reglementată a cărnii de gâscă?