duminică, 20 august 2023

Despre furaje si cresterea"bio"

    Nu odata mi-a fost dat sa asist la confuzia dintre furajul combinat si concentratele furajere. In general sunt bagate toate in aceeasi oala si sunt tratate la modul general ca fiind nocive. Sa stabilim deci cateva lucruri: furaj este denumirea generica a alimentelor date animalelor domestice. Furaj combinat inseamna un amestec obtinut din mai multe sortimente, de obicei , in proportii care asigura necesitatile alimentare ale speciei respective. Concentratele furajere - amestecuri minerale, vitamine, proteice care se pot introduce in furajele combinate intr-un anumit procent , pentru a compensa lipsa acestora din alimentatie.

Odata clarificate aceste lucruri, trecem la partea de alimentatie a animalelor domestice. Este de stiut ca orice animal (domestic sau salbatic) pentru ca sa creasca si sa se dezvolte, are nevoie de nutrienti in diferite proportii , functie in general de varsta dar si de starea fiziologica, adica gestatie, alaptare sau ouat. 

In general animalele domestice fie ele mamifere, pasari sau chiar pesti, se tin inchise intr-un spatiu mai mult sau mai putin limitat, de multe ori in adaposturi betonate sau tarcuri. Ingradind posibilitatea acestora de a se deplasa in natura, ingradim si accesul la unii din nutrientii necesari, asa ca omul a venit cu aceste "compensatii" numite concentrate furajere. Este modalitatea majora in care se produc alimentele de origine animala, pe care le consumam noi astazi. 

Odata cu accesul mai facil la informatie (internetul), oamenii afla ca alimentatia poate provoca diferite boli si desigur ca fiecare dintre noi, ne dorim sa fim cat mai mult timp sanatosi si sa traim cat mai mult, de aceea in ultimii ani a aparut un curent al consumului de alimente produse in mod traditional, gospodaresc. Drept urmare cei care au posibilitatea cresc peste vara, cateva pasari pentru carne sau oua, porci sau iepuri. Nimic de zis pana aici, problema e ca foarte multi confunda cresterea asa zis "bio" a unui animal cu faptul ca el primeste doar graunte de cereale , de multe ori chiar dintr-un singur sortiment cum ar fi porumbul si se mira ca animalul nu se dezvolta mai ales dupa ce a achizitionat unul dintr-o rasa performanta unde necesitatile sunt mai mari. As vrea sa pecizez aici ca asa zisa crestere "bio" este corect facuta atunci cand animalul sau pasarea respectiva intalneste conditiile cat mai apropiate de cele in care specia lui a evoluat si as da niste exemple: gaina pentru asi asigura necesarul de proteina, are nevoie de viermi si insecte pe langa o diversitate de plante. Gasca are nevoie de anumite specii de plante pe care le consuma si nu de putine ori chiar si de unele vietati acvatice pe care le gaseste in mod natural. Rata la fel, se hraneste cu o sumedenie de organisme acvatice si plante care in general ii asigura neceasul nutritiv. La fel si celelalte specii. Deoarece nu reusim sa creem perfect aceste conditii, chiar daca avem un spatiu mai generos este vorba de numarul de animale raportat la suprafata, precum si de diversitatea vegetala si animala intalnita. In aceste conditii putem opta pentru o crestere mai inceata a unor rase mai putin performante si din cand in cand un adaus mineral , vitaminos sau proteic dupa caz,  sau putem cadea in capcana cresterii" bio" absoluta cand privam in mod inconstient animalul respectiv de o serie din nutrientii necesari asa incat sunt ferm convins ca aceasta crestere numai bio nu e.

Niciun comentariu: